Spillkummar utan "stänk o spill"!

En allt i allo "betjänt" i köket, den gamla hederliga spillkummen! Använder mina till det mesta i bak, mat och även i trädgården.

Minnet jag själv har av spillkum är från när jag var liten och tillbringade tid hos mormor o morfar. Syrran o jag fick följa med och hämta mjölk i plåt/mjölkkannor. Sen finns ett minne att mormor använde spillkummen till bla för att separera grädden från mjölken och självklart användes den säkert till mycket annat också.

Spillkummen och dess kanter eller inte!? Spillkum är en skål med pip enligt de gamla, men sen är det tydligen lite olika hur kanten ser ut upptill. Själv anser jag kanten är något positivt med det överhäng som jag själv gör på mina skålar, just pga att det inte skvimpar över, det stänker inte lika mycket vid tex vispning.Denna modell i stengods är de skålar som är mer rundmagade och de har en vit glasyr på insidan och oglaserad rå, lite tuff utsida.


Det här är skålen som är rak i sin modell. Idag så har den en annan glasyr på insidan än den som är rundmagad. Glasyren är mer creme/rost och blank,

lite go i sitt uttryck och passar bra till den råa oglaserade yttersidan.


Rakskålad spillkum med creme/rost glasyr inuti.


7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla